4de bijeenkomst Beeldvormingscampagne

Verslag Deventer

Op donderdag 18 april werd in Deventer de 4e werkgeversbijeenkomst georganiseerd, getiteld “Duurzame inzetbaarheid, wat is er zo duurzaam aan inzetbaarheid?”. Dit keer organiseerde ATT het in samenwerking met 2 lokale organisaties; EEGA uit Deventer en de stichting Engelenfonds uit Zutphen. EEGA is een (opleidings)instituut voor werkontwikkeling voor jongeren met een beperking. Daarnaast onderzoeken, adviseren en trainen zij werkgevers en werknemers op het gebied van belastbaarheid en arbeids- mogelijkheden. De Stichting Engelenfonds is opgericht door de Familie Th. Engelen- Delsink . De Stichting heeft als doel om volwassenen met autisme te ondersteunen en te begeleiden in hun zoektocht naar werk. Daarnaast wil de Stichting vooral ook ondersteuning bieden in het omgaan met autisme, zowel voor degene die autisme heeft, als zijn of haar omgeving.

EEGA stelde voor deze middag hun eigen locatie ter beschikking en zowel hun eigen medewerkers als ook hun eigen leerlingen hielpen ons mee om alles in goede banen te leiden. Van het gereedmaken van de zalen, het ontvangen van de gasten, tot het rondgaan met hapjes en inschenken van de drankjes. Het was tot in de puntjes verzorgd. We mochten zo’n 60 mensen verwelkomen, bestaande uit werkgevers, jobcoaches, arbeidsdeskundigen en andere geïnteresseerden.

3de bijeenkomst Beeldvormingscampagne3de bijeenkomst Beeldvormingscampagne
 

Dagvoorzitter, Frans Miggelbrink opende de dag, waarna key sprekers Gijs Horvers en Peter van Kleij spraken over autisme en participatie.

Peter van Kley is de voormalig CEO van ArboNed/365 en hij ging in zijn presentatie in op het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en het optimaal laten presteren van medewerkers. In zijn presentatie maakte hij een vergelijk tussen de zogenaamde reguliere werknemers en werknemers met autisme. Ook vertelde Peter aan de zaal dat zijn zoon een vorm van autisme heeft en tegen alle adviezen en verwachtingen van diverse begeleiders en hulpverleners in nu machinist is op een internationale trein en hoe ongelooflijk trots hij is op zijn zoon. Dit raakte de toehoorders overduidelijk.

Onze eigen Gijs Horvers nam de zaal vervolgens mee in zijn belevingswereld en vertelde over zijn levenservaringen, zijn ups & downs en ervaringen op de arbeidsmarkt. De zaal was muisstil en luisterde geboeid. Marjon Kuipers viel Gijs bij, toen er vragen gesteld werden over bijvoorbeeld overprikkeling. De toon voor een boeiende interactieve middag was gezet!

In vier workshops werd verder ingegaan op het thema autisme en werk. Een leidinggevende en medewerker met autisme van Van Lente systeemintegratie deelden hun ervaringen over (samen)werken en inzetbaarheid. Gijs en Marjon gaven een workshop over autisme (wat houdt het in, wat ik overprikkeling, hoe sluit je in communicatie aan) en Erna van den Brink (PSW) ging in een workshop in op recente wet- en regelgeving op het gebied van wajong, WSW, WIA etc. Theo Engelen van Stichting Engelenfonds en Jaap Hermsen van EEGA vertelden in de vierde workshop over hun project om volwassenen met autisme weer aan het werk te helpen. De workshops werden druk bezocht, er was veel interactie en het ontbrak overduidelijk aan voldoende tijd om alle vragen aan bod te laten komen. Een goed teken van de betrokkenheid van de deelnemers.

3de bijeenkomst Beeldvormingscampagne3de bijeenkomst Beeldvormingscampagne

Uiteindelijk bood de afsluitende netwerkborrel een extra mogelijkheid om door te praten met elkaar en hier werd dan ook gretig gebruik van gemaakt. Al met al weer een zeer geslaagde bijeenkomst!

Vrijdag 03 Mei 2013 | | Verslagen

Laat ook je reactie achter!


-->